
https://www.pexels.com/nl-nl/foto/man-met-een-paraplu-1822605/
Ikigai
Ikigai is een Japanse filosofie die draait om het vinden van je reden van bestaan. De Japanners geloven dat iedereen een Ikigai heeft. Er zijn mensen die deze al hebben gevonden en in anderen is deze wel aanwezig, maar zij zijn nog zoekende. “Ikigai is verborgen in ons binnenste en het vergt een geduldige verkenning om tot het diepste van ons wezen door te dringen en het te vinden. Volgens de inwoners van Okinawa, het eiland met het hoogste aantal eeuwelingen per 100.000 inwoners ter wereld, is Ikigai de reden waarom we ’s ochtends opstaan.” [1].
“Als een farmaceutisch bedrijf zo’n behandeling in flessen zou kunnen doen, zou het miljarden opleveren. Maar je kunt je eigen behandeling vinden en het is gratis.” [2].
Het diagram van Marc Winn
Het diagram van Marc Winn is in de afbeelding hieronder te zien [1]. Er zijn vier cirkels zichtbaar, die allemaal met elkaar verbonden zijn. Er zijn vier elementen aan de buitenkant. Deze aspecten zijn: “datgene waar je van houdt, datgene waar je goed in bent, datgene waar je voor betaald kunt worden en datgene dat de wereld nodig heeft”. Als het gaat om waar je goed in bent en waar je voor betaald kunt worden vormt dit samen je beroep. Daarnaast vormt waar je voor betaald kunt worden en dat wat de wereld nodig heeft samen je missie in het leven. Al met al zorgt de balans tussen je passie, beroep, roeping en missie ervoor dat jij je Ikigai vindt [3].

“Een helder en duidelijk Ikigai hebben, een grote passie, zorgt voor tevredenheid, geluk en betekenis in het leven.” [1].
Een leven met Ikigai
Zodra je je Ikigai hebt ontdekt, is het belangrijk om deze te blijven volgen en dagelijks te voeden, zodat je leven betekenis krijgt. Wanneer je je leven betekenis geeft, verandert zelfs de meest alledaagse taak in een gelukkig flow [1].
“Ikigai is wat een persoon in staat stelt om hoopvol naar de toekomst te kijken, zelfs wanneer iemand zich nu somber voelt. Japanners zien dat de som van kleine vreugdes in het dagelijks leven resulteert in een bevredigender leven als geheel.” [3].
In het Japans bestaat er geen term voor ‘met pensioen gaan’ op de manier zoals wij dat in het Westen kennen, namelijk als het definitief terugtrekken uit het werkende leven [1]. “Dan Buettner, een journalist van National Geographic die goed bekend is met Japan, zei het al: ‘In deze cultuur is een levensdoel hebben zó belangrijk dat ze ons concept pensionering niet kennen’.” [1].
Meer informatie kunt u lezen op de website van Erasmus (https://repub.eur.nl/pub/100484/). Hier kunt u meer informatie vinden.
Kijk ook eens op https://www.happinez.nl/groei/ikigai-vinden/?srsltid=AfmBOooz4lSTewFgiSbF-S8j-ffoTmXdotscCz-76qc88vwjSlS1buyI en https://yourprofessionals.nl/ikigai-het-kompas-voor-een-betekenisvol-bestaan/
Literatuurlijst:
[1]: Miralles, F., & Gracia, H. (2016). Ikigai. Boekerij.
[2]: Schippers, M. (2017, juni 16). IKIGAI: Reflection on Life Goals Optimizes Performance and Happiness. https://repub.eur.nl/pub/100484/
[3]: Thomas, B. (2020). The Art of Resilience: The Japanese Ikigai in Sports. In Our Heritage (Vol. 68, Nummer 1, pp. 13971–13975) [Journal-article].